Business data dashboard provide modish business intelligence analytic for marketing strategy planning

Power BI Update Februari 2023

In de Power BI update van februari zijn er weer een aantal interessante nieuwe functionaliteiten. Ook deze maand geven wij een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen.

Voorwaardelijke opmaak op basis van dimensies

Na lang wachten is dan eindelijk de optie beschikbaar voor het aanpassen van de voorwaardelijke opmaak op basis van dimensies. Voorheen was dit alleen mogelijk op basis van metingen, maar daar is vanaf deze update verandering in gekomen.

De nieuwe functionaliteit (1) is te vinden in hetzelfde venster als voorheen, namelijk via het dialoogvenster dat wordt geopend door een optie te selecteren in het format pane:

In het dialoogvenster kiest de gebruiker de opmaakstijl via de optie Format style (1), om vervolgens de gewenste groepering te selecteren onder Summarization (2). Voorheen was het alleen mogelijk om dit op numerieke wijze te doen: Count en Count (Distinct). Vanaf deze maand zijn daar twee opties bijgekomen die tekst teruggeven om logica rond te schrijven: First en Last:

Wanneer de categorie voldoet aan de opgegeven waarde Agressie, kleurt de staaf rood:

Opmaak aanpassen van afbeelding in tabel en matrix

De afmetingen van een afbeelding in een tabel- en matrix visual kunnen vanaf deze maand afzonderlijk worden opgemaakt. Voorafgaand aan deze release werd de optie aangeduid met ‘afbeeldingshoogte’, waarbij zowel de breedte als de hoogte werden aangepast. Ongeacht welke afmeting, ontstond er een vierkante afbeelding.

Met deze nieuwe ontwikkeling wijzigt de gebruiker de hoogte (1) en breedte (2) van een afbeelding afzonderlijk van elkaar:

Inspringende tekst in tekstvak

Deze maand is er in Power BI een nieuwe ontwikkeling geïntroduceerd voor het inspringen van de tekstvak visuals. Met behulp van de knoppen voor het vergroten en verkleinen (1) past de gebruiker de inspringing van specifieke regels aan:

Aanpassen zichtbare pagina’s in pagina navigator

Met deze nieuwe ontwikkeling bepaalt de gebruiker op eenvoudige wijze welke rapport pagina’s zichtbaar zijn in de pagina navigator. De specifieke pagina’s zijn uit te sluiten door het menu Show (2) uit te vouwen in het gedeelte Pages (1). Via de Options (3) zijn er extra aanpassingen mogelijk:

Het enige wat nodig is om de specifieke pagina’s te verbergen, is het uitzetten van de schakelaar voor deze pagina:

Wanneer er meerdere pagina’s verborgen moeten worden is het mogelijk om de schakelaar (1) bij de optie Show all by default uit te zetten, zodat alle velden in één keer verdwijnen:

Verbeterde editor voor row-level security

Vanaf nu definieert de gebruiker snel en eenvoudig row-level security (1) zonder DAX te hoeven schrijven. Door op Save (2) te klikken wordt de opgegeven security opgeslagen:

Via de optie Switch to DAX editor (3 in bovenstaande afbeelding) kiest de gebruiker ervoor om aan de slag te gaan met het schrijven van DAX:

Nieuwe DAX functies

Deze maand zijn er twee mooie nieuwe DAX functies verschenen die lineaire regressie uitvoeren om een rechte lijn te berekenen die het beste past bij de gegevens in de rapportage:

  • LINEST
  • LINESTX

Nieuwsgierig geworden naar de nieuwe DAX functies of naar de overige updates? Klik dan op de link voor de uitgebreide blog van Microsoft:

Power BI February 2023 Feature Summary | Microsoft Power BI Blog | Microsoft Power BI

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »