zomer wintertijd data

Correctie Data Internationale Zomer- & Wintertijd In Power BI

Afhankelijk van het database-ontwerp wordt verzamelde data in sommige gevallen opgeslagen met een UTC tijdstip. Dit heeft als nadeel dat de tijden omgezet moeten worden naar de lokale tijdzone en dat hierbij rekening gehouden moet worden met zomer- en wintertijd. Niet heel handig als je juist over specifieke tijdvakken rapportages wilt draaien.

Stel je hebt een klantcontactcentrum die tickets van klanten afhandelt en je wilt weten op welke uren het het drukst is. En je wilt dit ook nog vergelijken voor de seizoenen. Is het in de herfst ook altijd druk om 10 uur? Dan moet je wel deze data corrigeren naar wintertijd.

Tijdzones en ingangsdata

Dat bleek niet eenvoudig. Ten eerste heb je te maken met verschillende tijdzones. Ten tweede bleek per land, de zomer- of wintertijd weer op een ander datum in te gaan. Zo gaat Amerika eerder over op de zomertijd dan Nederland. In 2021 zetten New Yorkers de klok in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 maart vooruit. Dat betekent automatisch dat er tussen 14 en 28 maart maar vijf uur tijdsverschil is in plaats van zes.

Zomer- en wintertijd code Power BI

Omdat Microsoft systemen en hun servers enkel met UTC tijd werken is het niet mogelijk om een conversie te doen op basis van de tijdzone waar het datacenter zich bevindt. Om deze data te verrijken met correctie naar zomer- en wintertijd hebben we een code ontwikkeld die je in Power BI in de Power Query kunt toepassen.

Via de community van Power BI programmeurs vonden we een code die al met tijdzones kon werken maar nog niet helemaal de oplossing voor ons probleem bood. Wij hebben deze code verder uitgebouwd. Hierdoor is het nu mogelijk om deze drie parameters in te geven:

1. de ingangsmoment voor de zomertijd (bijvoorbeeld de laatste zondag van de oktober)
2. de ingangsmoment voor de wintertijd (bijvoorbeeld de laatste zondag van de oktober)
3. het tijdverschil t.o.v. de UTC tijd.

Wij hebben de code tevens verrijkt met een error afhandeling. Als er geen tijd inzit kan hij er ook mee overweg.

Downloaden van de code

Hieronder kun je het Power BI bestand downloaden, zo kun je direct zien hoe de code werkt. De code zelf vind je in de Power Query. Bij hergebruik of doorontwikkeling graag ProAnalytics in de bron vermelden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate ยป