release power BI ProAnalytics

Nieuwe Release Power BI September 2021

De nieuwste release van Power BI bevat veel verbeteringen op zo’n beetje alle aspecten van de software. Hieronder een greep uit de belangrijkste vernieuwingen:

Lijngrafieken labelen

Het gebruik van een legenda is de standaard manier om in een grafiek duidelijk te maken waar de verschillende kleuren in een grafiek voor staan. Dit creëert in veel gevallen ook ‘digital clutter’ en in de lijngrafiek is dit eenvoudig op te lossen door de lijnen direct te labelen. Dit was tot op heden alleen mogelijk met een trucje waarbij je meerdere grafieken over elkaar heen legt. Met deze release hebben ze dit tot standaard functionaliteit gemaakt. Het is hierbij mogelijk om diverse eigenschappen op te maken, waaronder de opmaak, uitlijning en hoeveel plek de labels in mogen nemen:

Verbeterde knoppen

Tijdens de vorige release heeft Microsoft een aantal grote stappen gezet om de functionaliteit van de vormen te verbeteren. Dezelfde functionaliteit is nu ook beschikbaar voor de knoppen, waarmee je nu niet langer enkel vierkante vormen kunt gebruiken. Een greep uit de verbeteringen:

  • Eigen afbeeldingen invoegen als icoon (inclusief SVG-formaat!)
  • Diverse standaard vormen (zoals een pijl, een cirkel of een parallelogram) die volledig te customizen zijn
  • De vormen en tekst in de vormen kunnen draaien/kantellen
  • Opmaakopties zoals een schaduw- en gloei-effect

Verbetering watervalgrafiek

Een kleine verbetering in de watervalgrafiek, namelijk de optie om de totaalkolom uit te schakelen:

Insights

De preview-functie van Insights is deze maand verschenen. Hiermee kun je de Power BI Service automatisch inzichten laten verschaffen over je rapport of een specifieke rapportage:

Na het kiezen van deze functie verschijnen er aan de rechterkant van het scherm diverse inzichten. Hierbij worden drie groepen gebruikt: trends, uitzonderingen en KPI’s:

Meer informatie over deze functionaliteit vind je hier:

https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/announcing-public-preview-of-insights/

Let op! Deze functionaliteit is enkel te gebruiken wanneer er sprake is van een Premium Per User of Premium-licentie.

Verbetering DAX

Het schrijven van DAX is deze maand een stukje gemakkelijker geworden wanneer je wilt filteren op basis van een aggregatie. Voorheen moest je hiervoor aan de slag met de FILTER-functie, nu hoeft dat niet langer meer, wat de leesbaarheid van de formule vergroot:

Gebruikersrechten

Bij een groot aantal gebruikers, werkruimtes en rapportages kan het lastig zijn om duidelijk te houden wie precies toegang heeft tot wat in Power BI. Hiervoor heeft Microsoft nu een aantal nieuwe API’s uitgebracht om dit eenvoudig op te vragen. De volgende blogpost legt uit wat er allemaal mogelijk is: 

https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/announcing-admin-apis-to-determine-access-rights-public-preview/

Voor het volledige overzicht van alle wijzigingen in deze release van Power BI:

https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-september-2021-feature-summary/

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »