Hoe Maak Je Een Dynamische & Interactieve Legenda In Power BI

Update Power BI
Het herhalen van dezelfde legenda in meerdere visualisaties zorgt voor “cluttering” van je rapport. Het is dan logischer om de legenda maar één keer te tonen, maar er is hiervoor geen aparte legenda-visualisatie beschikbaar. Met de volgende stappen maak je het effect van een dynamische en interactieve legenda na.

Stap 1.

Maak een grafiek van het type “Stacked Area Chart” aan (1), plaats het item dat je in de legenda wilt tonen zowel in de legenda van de grafiek (2) als in de Value (3). Zorg dat deze laatste als aggregatie op Count (Distinct) staat

Stap 2

Schakel de volgende items uit: Legend, X axis, Y axis (1), Title en Tooltip

Stap 3

Ga naar de instellingen van de Y axis (1) en voer de volgende instellingen door:

  • Uitschakelen titel
  • Invert Axis inschakelen
  • Start Y axis op 0 zetten
  • End Y axis op een hoge waarde zetten, bijvoorbeeld 30 (afhankelijk van het aantal items dat je verwacht nodig te hebben in de legenda)

Stap 4

Ga naar de instelling Series Labels en schakel deze in (1). Zet onder deze instelling de optie Maximum Width op 50 en lijn de visualisatie verder naar wens uit.

Eindresultaat

Het resultaat is een interactieve legenda die “meegroeit” naar beneden wanneer er meer items in komen te staan. Door op een bolletje in de legenda te klikken zul je zien dat de overige grafieken hierop reageren:

Een punt van aandacht is de interactie naar de legenda toe. Wanneer je nu aan de slag gaat met de slicers kan het zijn dat je legenda korter/langer wordt, afhankelijk van de data die van toepassing binnen de context van de slicers. Eventueel kun je dit aanpassen door de interactie tussen de objecten richting de legenda los te koppelen.

Werken bij de leukste BI club?

Bij onze snelgroeiende start-up in de BI is geen dag hetzelfde. Je ontwikkelt jezelf in een razendsnel tempo, krijgt direct uitdagende klussen en werkt in kleine teams met inspirerende collega’s.
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Dennis de Kock

Dennis de Kock

Senior BI Consultant Adviseur op het gebied van strategische BI oplossingen. Expert Data Integratie, Data Warehousing & Power BI. Met een passie voor mensen en hun ontwikkeling is Dennis een trainer pur sang. Daarnaast is Dennis de go to guy binnen de zorgmarkt.
Translate »