excel export power bi

Power BI Release April 2022

De maart-release van Power BI is amper twee weken geleden vrijgegeven en vandaag is de april-release al beschikbaar. Blijkbaar had Microsoft vorige maand de smaak te pakken met de taartgrafieken in Azure-maps, want deze maand zijn er diverse vernieuwingen doorgevoerd op de taart- en donutgrafiek. We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rijtje.

Overige-optie

Een groot nadeel van het gebruik van een taartgrafiek is dat er teveel taartpunten getoond worden. Hierdoor is het niet eenvoudig om de taartpunten met elkaar te vergelijken. Met de nieuwe overige-optie is het nu mogelijk om de resterende punten te groeperen in een overige-groep. Je kunt hierbij zelf opgeven getoond moeten worden voordat de overige items worden gegroepeerd in de overige-groep.

Small multiples

De small multiples zijn inmiddels alweer ruim een jaar terug te vinden in Power BI voor een groot deel van de visualisaties. De taart- en donutgrafiek vielen hier nog niet onder, maar met deze release is het ook mogelijk om deze grafiek eenvoudig uit te splitsen naar een extra dimensie.

Taartgrafieken in een scatterchart

De bestaande scatterchart heeft een extra functionaliteit gekregen die sterk doet denken aan de nieuwe functionaliteit van vorige maand in Azure Maps. Het is nu mogelijk om de bestaande punten in een scatterchart te voorzien van verdere details zodat deze wordt opgebouwd als een taartgrafiek.

Secundaire waarde

De taart- en donutgrafiek kan voorzien worden van een secundaire waarde. Hiermee is het mogelijk om de verdeling van de taartpunten anders te verdelen dan de waarde die getoond wordt in de taartgrafiek.

Deze optie maakt het onder andere mogelijk om taartgrafieken te maken die boven de 100% uitkomen of die een verhouding tonen die anders is dan de genoemde waardes.

3D-taartgrafiek

De taartgrafiek is niet langer alleen als een plat vlak te tonen, maar nu ook met een 3D-effect zoals we gewend zijn uit Excel.

Het is afwachten tot deze optie ook voor andere grafieken beschikbaar komt, zoals de lijn- en staafgrafiek.

Mocht je tot zo ver gekomen zijn en enthousiast zijn over de wijzigingen, dan moeten we je teleurstellen. De beschreven wijzigen zijn (gelukkig) een 1 april grap en Microsoft weet wel betere waar ze innovatieve vernieuwingen in Power BI kunnen doorvoeren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate ยป