Teamwork Brainstorming Meeting and new startup project in workplace, Quality successful work concept, vintage effect.

Power BI Release Mei

Dinsdag is er weer een nieuwe versie van Power BI verschenen. Via deze blog geven wij alvast een overzicht van de meest interessante vernieuwingen:

Format pane

De meest opvallende update als het gaat om het format pane is toch wel dat de preview modus nog een extra maand beschikbaar is. In de blog van april leek het erop dat dit vanaf mei verleden tijd zou zijn, maar niets is minder waar. Dit betekent dat de gebruiker een maand extra gebruik kan maken van de mogelijkheid om over te schakelen naar het oude format pane, maar ook om feedback te geven.
Als vervolg op de laatste update, zal het vanaf nu mogelijk zijn om met de volgende optie het volledig uitklappen van de subcategorieën als standaard in te stellen:

Ook onderstaande verbeteringen zijn zeker het benoemen waard:

  • Analytics pane support opnieuw toegevoegd voor custom visuals.
  • “No fill” voor Title > background opnieuw toegevoegd:

           

  • Tooltips > background opnieuw toegevoegd:

         

  • De benaming is al “Cell elements”, voorheen was dit “Conditional formatting”. Wanneer er nu gezocht wordt op Conditional formatting komt de gebruiker ook uit bij cell elements. Dit geldt voor de tabel en de matrix:

         

Veld parameters

Met deze nieuwe preview functie is het mogelijk dat de gebruiker, de measures of dimensies die worden gebruikt in de rapportage, dynamisch kan wijzigen. Dit betekent dat er measures of dimensies kunnen worden geselecteerd, waar de eindgebruiker geïnteresseerd in is. Hierbij is het belangrijk dat de volgende preview optie wordt aangevinkt:

Veld parameter aanmaken

Na het inschakelen van de preview functie zal de nieuwe optie beschikbaar zijn bij het aanmaken van een veld parameter. Dit is mogelijk onder Modeling > New parameter > Fields:

Vervolgens kan de gebruiker een naam geven aan de nieuwe veld parameter, waarna de measures of dimensies kunnen worden toegevoegd:

Veld parameter voor beheersing van de eigenschappen

De veld parameter is nu te gebruiken om de measures of dimensies te besturen. Dit veld kan worden geplaatst in de drop zone van de visual:

Voor de visuals zonder slicers is er een optie om de namen van de geselecteerde velden te tonen in plaats van de waarden:

Dit zal er als volgt uitzien:

Veld parameter in een tabel

In het voorbeeld hieronder zijn twee measures toegevoegd aan de veld parameter. Wanneer de gebruiker de volgende selecties gebruikt, zal de tabel verschillende uitkomsten laten zien:

Measure Huidig jaar: 

                           

Measure Vorig jaar

:

Beide measures:            

                                                            

Geen selectie:     

Veld parameter aanpassen

Het bewerken van de bestaande veld parameters is mogelijk door het aanpassen van de DAX query:

Belangrijk is dat het volgende format gebruikt wordt:

Naast de mooie opties voor deze nieuwe functie zijn er helaas ook nog een aantal beperkingen te melden, namelijk:

  • Voor de AI visuals en Q&A is de functie niet beschikbaar.
  • Er is geen mogelijkheid voor de gebruiker om “none” te selecteren. Dit met als reden dat wanneer er geen selectie is, het dezelfde uitkomst laat zien als wanneer alle velden zijn geselecteerd.
  • Voor nu is het niet mogelijk om implicit measures te gebruiken. Dit betekent dat het alleen de explicit measures beschikbaar zijn.

Error bars voor gecombineerde kolom – en lijn grafieken

Afgelopen maanden zijn er een aantal visuals bijgekomen als het gaat om het gebruik van de error bars. Hier zijn deze maand de gecombineerde kolom – en lijn grafieken ook aan toegevoegd:

           

Dataset hub verbeteringen

Om het krijgen van inzichten makkelijker te maken is de dataset details pagina aangepast. Wanneer de gebruiker een dataset selecteert in de datasets hub, zal de dataset detail pagina worden geopend. Via deze pagina is het mogelijk om met de nieuwe functie de data te verkennen:

Goal updates beschikbaar in de activiteiten

Vanaf deze maand is er een optie beschikbaar om in de mobiele Power BI app te zien wat de veranderingen en updates zijn bij de goals. Op deze manier is het voor de gebruiker zichtbaar wat er precies veranderd en geüpdatet is aan de goals. Naast de mogelijkheid om in te zoomen op deze veranderingen en updates is het ook mogelijk om via de Quik check-in button de eigen goals meteen te updaten!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »