Business data dashboard provide modish business intelligence analytic for marketing strategy planning

Power BI Release November 2022

Op het randje van de maand brengt Microsoft een nieuwe release van Power BI uit. Net als iedere maand zetten we op een rijtje wat de belangrijkste vernieuwingen zijn!

Nieuwe kleur

Deze verandering kun je niet missen wanneer je Power BI update, een nieuwe kleur! Hoewel het logo geel blijft bevat de interface nu diverse groene elementen. Het doel hierbij is de toegankelijkheid vergroten door te kiezen voor een kleur met een hoger contrast.

Verbeteringen small multiples

De functionaliteit van de small multiples is al een tijdje beschikbaar, maar nog regelmatig brengt Microsoft verbeteringen aan in deze functionaliteit. Deze maand biedt de y-as twee nieuwe opties:

  • Uitschakelen gedeelde y-as
  • Ongesynchroniseerde y-as

Standaard zag een overzicht met small multiples er als volgt uit:

Hierin heeft iedere regel één y-as voor alle grafieken op dezelfde regel. Door de optie “Shared y-axis” uit te schakelen krijgt iedere grafiek zijn eigen y-as:

In bovenstaande afbeelding is de y-as voor alle grafieken nog wel aan elkaar gelijk wat het in sommige gevallen lastig maakt om een trend te zien. Met het inschakelen van de optie “Scale to fit” wordt het synchroniseren van de y-as losgelaten:

Dynamische slicers

Sinds het voorjaar hebben we de beschikking over de field parameter, een handige optie om eenvoudig interactie toe te voegen aan een grafiek. Hiermee is het eenvoudig om te wisselen tussen dimensies en/of measures in een visualisatie. Dit kwam met één beperking, namelijk het toepassen van deze techniek in een slicer.

Deze maand komt hier verandering in en kun je ook eenvoudig een dynamische slicer maken. Na het aanmaken van de field parameter kun je een eerste slicer aanmaken voor het opgeven van de keuze en een tweede waarin de inhoud zichtbaar wordt.

Bij het eerste gebruik zal het je misschien opvallen dat de inhoud van de tweede slicer niet direct is wat je ervan verwacht. Zet daarvoor de optie “Show values of selected field” aan:

Nieuwe DAX-functies

Er zijn deze maand drie nieuwe DAX-functies bij gekomen:

  • EVALUATEANDLOG
  • TOCSV
  • TOJSON

Deze drie functies houden nauw verband met elkaar en hebben met name als doel extra functionaliteit toe te voegen rondom het debuggen van DAX-measures. Op het moment van schrijven is de officiële documentatie behorende bij de functies helaas nog niet beschikbaar.

Optimize-ribbon

In het menu is een nieuwe categorie beschikbaar (wanneer je deze preview-functie inschakelt) met de naam “Optimize”:

Deze nieuwe categorie gaat je een hoop ergernis besparen. Je kent namelijk vast wel het verschijnsel dat je een aantal DAX-measures moet wijzigen en dat je bij iedere wijziging moet wachten tot alle visuals die de measure gebruiken zijn vernieuwd (leven Tabular Editor!). Met deze nieuwe categorie krijg je hier zelf controle op.

Door de optie “Pause visuals” aan te zetten vernieuwen de visuals niet langer bij iedere wijziging maar pas wanneer je zelf op “Refresh visuals” klikt. De optie “Optimization presets” geeft je daarnaast een aantal profielen waarmee je eenvoudig meerdere instellingen in één keer kunt veranderen:

De optie “Query reduction” zorgt er bijvoorbeeld voor dat je selectie van een slicer niet direct wordt doorgevoerd terwijl “Interactivity” ervoor zorgt dat dit juist we het geval is.

Uploaden naar Power BI Service

Een rapport uploaden naar de Power BI Service? Daarvoor hoef je niet langer het rapport eerst te openen in Power BI Desktop, maar kun je hem nu ook direct uploaden vanuit de Power BI Service:

Mooier hierin zijn misschien wel de opties “OneDrive for Business” en “SharePoint”.Wanneer je kiest voor die opties kun je eenvoudig een bestand kiezen om te uploaden. Op de achtergrond wordt op dat moment een koppeling gemaakt met het bestand in OneDrive of SharePoint. Wanneer je het bestand nu wijzigt wordt deze wijziging ook automatisch beschikbaar gesteld in de Power BI Service. Deze link is geen continue verbinding, maar wordt 1x per uur vernieuwd.

Abonneren met filters

Het is al heel lang mogelijk om je in de Power BI Service te abonneren op een dashboard. Hiermee ontvang je op een zelf ingestelde frequentie een e-mail met daarin een export van de rapportage, bijvoorbeeld in de vorm van een afbeelding. Een groot nadeel hierbij was dat het niet mogelijk was om een gepersonaliseerde versie van dit rapport te ontvangen waarin geselecteerde filters werden meegenomen.

Daar komt deze maand verandering in. Op het moment dat je je nu abonneert is de optie “Include my changes” beschikbaar waarmee ingestelde filters, slicers, selecties, etc. worden meegenomen bij het genereren van de output.

Verbeteringen Formatted tables

De optie om een opgemaakte tabel (formatted table) te maken op basis van een dataset werd een aantal maanden geleden geïntroduceerd. Deze optie was toen vrij beperkt en langzaam voegt Microsoft steeds meer functionaliteit toe. Met de verbeteringen van deze maand is het mogelijk om:

  • De positie van een tabel op de pagina te bepalen
  • De breedte van kolommen te bepalen
  • De totaalregel te verbergen/tonen

Hoewel een zeer belangrijke optie niet ontbreekt, filteren van de data, zijn er verbeteringen zichtbaar en dat belooft veel goeds voor de toekomst!

Wil je het gehele overzicht zien van vernieuwingen? Lees dan de uitgebreide blog van Microsoft:

Power BI November 2022 Feature Summary | Microsoft Power BI Blog | Microsoft Power BI

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »