Power-BI

Power BI update April 2023

In deze blogpost bespreken we de meest relevante functies in het dagelijks gebruik van Power BI, namelijk: 

– Dynamische opmaakreeksen voor metingen/measures 
– On-object interactie 
– Tooltip auto-scalel 
– ORDERBY-functie 
– Nieuwe DAX-functies RANK en ROWNUMBER 

 

Laten we beginnen met dynamische opmaakreeksen voor metingen. Deze functie stelt je in staat om aangepaste opmaak toe te passen op jouw gegevens op basis van verschillende voorwaarden, die je kunt definiëren met behulp van DAX-expressies. Hiermee kunt u bijvoorbeeld, een andere valuta of een ander aantal decimalen gebruiken afhankelijk van de waarde van een meting of een filter. Om deze functie te gebruiken, moet je de eigenschap Format String Expression instellen in het deelvenster Velden voor uw meting.

Daarna kunt u een DAX-formule invoeren om de opmaak dynamisch te maken zoals te zien in onderstaande voorbeelden. 

Format2
Format3

Vervolgens is er een update voor de Preview-functie On-object interactie, die vorige maand werd geïntroduceerd. Deze functionaliteit stelt je in staat om snel een voorbeeld van de gegevens en de bijbehorende visualisatie direct op het object te bekijken. In deze update zijn de volgende opties toegevoegd: 

  • Ondersteuning voor de card visual 
  • Optie om te plakken als u op het canvas aan het werk bent door te klikken op de rechtermuisknop

Een andere handige functie die er is toegevoegd is tooltip auto-schaal. Deze functie zorgt ervoor dat de tooltip zich automatisch aanpast aan de grootte van het scherm of het venster waarin het rapport wordt weergegeven, zodat je altijd alle details kunt zien zonder te hoeven scrollen of zoomen. Je kunt deze functie inschakelen door de optie Tooltip auto-scale aan te vinken in het tabblad Tooltip van het deelvenster Opmaak. 

Tooltip1

 Dan is er ook een nieuwe DAX-functie genaamd ORDERBY, die je kunt gebruiken om een tabel te sorteren op basis van een of meer kolommen of expressies. Deze functie is vergelijkbaar met de SQL-clausule ORDER BY, maar heeft als voordeel dat je ook berekende kolommen of metingen kunt gebruiken om de sorteervolgorde te bepalen waar dit voorheen alleen mogelijk was met een directe kolom verwijzing. Je kunt bijvoorbeeld met de volgende formule de best verkopende winkel in één keer berekenen.

OrderBy

 Ten slotte zijn er twee nieuwe DAX-functies toegevoegd die je kunnen helpen bij het rangschikken en nummeren van rijen in een tabel: RANK en ROWNUMBER.  
 
De functie RANK geeft de relatieve positie van een waarde in een kolom of een expressie terug, rekening houdend met gelijke waarden. Je kunt bijvoorbeeld de rangorde van klanten op basis van hun geboortedatum berekenen met behulp van deze functie.  
 
De functie ROWNUMBER geeft het absolute rijnummer van elke rij in een tabel terug. Je kunt bijvoorbeeld het rijnummer van elke klant op basis van geboortedatum in jouw tabel weergeven met behulp van deze functie, welke zorgt voor een rijnummer zonder rekening te houden met gelijke waarden.  

Om dit te illustreren hebben we in ons datamodel gebruik maken van onderstaande meetwaarden.  

rankrownr
Bron: https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-april-2023-feature-summary/

Dan zien we bij klanten met een gelijke geboortedatum het volgende resultaat:  

rankrownr3
Bron: https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-april-2023-feature-summary/

Dit zijn slechts enkele van de nieuwe functies die PowerBI biedt in de april 2023 release. Voor meer informatie en details kun je de officiële aankondiging lezen op de PowerBI blog. We hopen dat je deze functies nuttig vindt en dat ze je helpen om meer inzicht te krijgen in jouw gegevens. 

https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-april-2023-feature-summary/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »