Power-BI

PowerBI update juni 2023

Het Power BI team van Microsoft heeft weer een aantal interessante updates doorgevoerd waarmee de gebruikers (u en wij) nog meer waarde uit onze data kunnen halen. In de update van juni 2023 zitten een paar belangrijke features die we graag willen toelichten.

On-object interactie

In onze update van april spraken we al kort over on-object interactie. Hiermee kun je per visual een een versimpeld menu openen om de visual vorm te geven en in te richten. Het Visualizations menu wat normaal pontificaal aan de rechterkant verscheen, komt hiermee te vervallen. Scheelt ruimte op je scherm!

Wil je de preview eens uitproberen, vergeet dan niet om eerst deze aan te vinken bij Options & Settings:

Bij een visual zul je hierna aan de rechterkant een grafiek-icoontje zien verschijnen, wat een klein menu opent met daarin meerdere
basisinstellingen voor die visual. Denk aan het type visual, de velden op de Y-as en X-as, de waardes die getoond moeten worden, etc.:

Onder het grafiek-icoontje staat een kwastje met nog extra opties. Als je hier op More options drukt krijg je aan de rechterkant van je
scherm een groter opmaakmenu (vergelijkbaar met het oude Visualizations menu) met hierin uitgebreide opties voor opmaak van de visual. Maar: met het on-object menu zal je een groot deel van de visualopties al met één muisklik in een versimpeld menu beschikbaar hebben.

Toch niets voor jou? In de nieuwste release is er doorontwikkeld. Er zijn nu meerdere manieren om het ouderwetse visualmenu aan de zijkant toch te blijven gebruiken in plaats van het on-object menu. Via het knipsel hierboven zie je dat er naast ‘Build a Visual’ een pijltje omlaag staat. Als je hierop klikt, kun je het Format menu weer aan de rechterkant openen. Een andere optie is dat je via View (bovenin) naar Pane switcher gaat en een vinkje zet bij ‘Move Build a visual to pane switcher’:

Zo kun je weer vanaf het menu aan de rechterkant aan de slag met de opmaak van je visual, zoals je gewend bent.

In de laatste release van Power BI is er ook gewerkt aan de mogelijkheid om via het on-object menu zelfs voorwaardelijke opmaak toe te
passen. Selecteer hiervoor de balken in bijvoorbeeld een staafdiagram, druk er dan met je rechtermuisknop op en klik op Fill. Hieronder zie je dat je dan een optie tot Conditional formatting hebt.


Handig als je je visual dynamischer wilt maken: dit kan nu ook via het het eenvoudige on-object menu! 

Last but not least: het slepen van measures naar dit menu is eveneens gebruiksvriendelijker gemaakt. Als je een visual hebt geselecteerd en je sleept een measure of veld naar het Build a visual menu bij de visual, dan opent dit zich vanzelf. Daarna kun je door het veld te ‘droppen’ gelijk kiezen op welke plek (X-as, Y-as, waarden) je deze toevoeging wilt. Zie onderstaande video voor een demo!

Nieuwe card visual

De card visual wordt binnen Power BI al lang gebruikt om één
cijfer weer te geven, zoals een totaal of gemiddelde. Dit maakt het eenvoudig om een paar KPI’s naast elkaar in een rapport te plaatsen, om bepaalde belangrijke getallen in één oogopslag te kunnen raadplegen. Echter neemt deze ‘ouderwetse’ cardvisual wat problemen met zich mee.

Hieronder een voorbeeld van een rapportage in de zorgsector: het aantal MIC-meldingen (meldingen over incidenten met cliënten) van dit jaar, vorig jaar, én het verschil tussen deze twee aantallen. Hier kun je de bekende card visuals voor gebruiken:

 

Het is overzichtelijk zo! Wel kleven er wat nadelen aan: alle objecten in dit rode vierkant (KPI’s, bolletjes, titels) moeten apart van
elkaar worden opgemaakt en beheerd. Dit betekent niet alleen veel moeite voor het vormgeven, maar ook dat alle objecten los van elkaar moeten laden: slecht voor de performance!

Met de nieuwe cardvisual wordt dit verholpen: hiermee kun je meerdere KPI’s en objecten binnen een en dezelfde cardvisual opnemen. Ook zijn de mogelijkheden om deze card visueel aantrekkelijker te maken uitgebreid.

De nieuwe card is te selecteren door het card-icoontje met de bliksemschicht te selecteren. Vervolgens kun je onder ‘Data’ meerdere
measures plaatsen. In de volgorde die jij aangeeft, verschijnen deze measures vervolgens allemaal in de visual.

Het kwastje bij de visual geeft je toegang tot een opmaakmenu, waarin een stuk meer opties zijn opgenomen dan bij de ‘ouderwetse’
card visual (zie ook de uitleg hierboven over on-object interactiviteit).

Het Format menu wat nu aan de rechterkant verschijnt, bevat o.a.opties om de opmaak van je card flink te upgraden. Zo kun je via ‘Layout’ deoriëntatie van de verschillende cijfers in je card aanpassen (verticaal vs.horizontaal gerangschikt, of als matrix). De optie ‘Shape’ is ook nieuw: hiermee kun je bijvoorbeeld de omlijning om je card heen aanpassen (zelfs per hoek verschillend!).

Via de zesde optie in het Format Menu, ‘Cards’, kun je je cardvisualeen visuele boost geven door er een afbeelding in op te nemen. Waar je voorheen afbeeldingen (bijvoorbeeld icoontjes) als aparte visual moest uploaden en beheren, worden deze nu echt geïntegreerd binnen de card: beheersvriendelijker en aantrekkelijker! Verder kun je in het Cards menu losgaan met schaduw, gloed,
kleuren en padding van de card.

Zoals bij de originele cardvisual blijft het nog steeds een optie om de losse KPI’s verschillend vorm te geven! Hierdoor kun je de cijfers binnen de visual bijvoorbeeld voorzien van hun eigen voorwaardelijke opmaak, kader, kleur, getalsnotatie en –eenheid. Via het Cards menu kun je in het eerste menu selecteren welke van je KPI’s je wilt aanpassen: