Power BI roadmap

Power BI Update Augustus

Afgelopen vrijdag is de nieuwste versie van Power BI verschenen. Hieronder de highlights op een rij.

Bewerken vormen

Enkele maanden geleden kwamen er nieuwe vormen beschikbaar in Power BI en daarmee begon deze optie meer te lijken op de mogelijkheden die er zijn in PowerPoint. Ondertussen wordt doorgewerkt om de twee nog meer op elkaar te laten lijken en is het mogelijk om een vorm op een aantal extra gebieden aan te passen en naar eigen inzicht vorm te geven:

Verbeteringen constante lijn

De constante lijn in een grafiek zit al jaren in Power BI, maar doordat deze statisch is, zijn er niet veel mogelijkheden om dit toe te passen. Deze maand is hier verandering in gebracht door deze lijn conditioneel te maken (zowel de x- als de y-as) waardoor deze te koppelen is aan een DAX-formule. Daarnaast is het nu ook mogelijk om niet alleen een lijn op te nemen in een grafiek, maar deze ook als gebied te tonen (enkel op de x-as):

Definiëren datum en tijd in DAX

Voor het definiëren van een datum en/of tijd in een DAX-formule is het niet langer nodig om de functie DATE() aan te roepen. Door een datum als volgt te noteren kun je dit bereiken: dt”YYYY-MM-DD [hh:mm:ss]”. Het is hierbij niet verplicht om een eventuele voorloop 0 mee te geven, voor januari is dus 1 en 01 hetzelfde.

In de oude situatie had je bijvoorbeeld de volgende functie:

# MIC 365 =

CALCULATE(

    [# MIC-meldingen],

    FILTER(

        Kalender,

        Kalender[Datum] >= DATE(2019, 1, 1) && Kalender[Datum] <= DATE(2019, 12, 31)

    )

)

In de nieuwe situatie ziet deze er als volgt uit:

# MIC 365 =

CALCULATE(

    [# MIC-meldingen],

    FILTER(

        Kalender,

        Kalender[Datum] >= dt”2019-01-01″ && Kalender[Datum] <= dt”2019-12-31″

    )

)

Query performance

Wil je meer invloed op de manier waarop Power Query de queries verwerkt? Dat kan nu met een aantal opties waarbij je invloed hebt op het aantal queries dat gelijktijdig wordt uitgevoerd en het geheugengebruik:

Verbeteringen custom visuals store

De interface voor het ophalen van custom visuals is deze maand op de schop genomen. Uiteraard zitten alle custom visuals (inmiddels meer dan 300!)  er nog steeds in, maar hebben ze onder andere het scherm groter gemaakt. Dat maakt het gemakkelijker om te zien hoe een visual eruit komt te zien:

Voor het volledige overzicht van alle verbeteringen:

https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/enhanced-experience-for-browsing-visuals/

 

Power BI Rest API

De Power BI Rest API is de afgelopen maanden flink onder handen genomen en biedt steeds meer nieuwe opties die onmisbaar zijn voor beheerders. Nu is hier een interessante optie bij gekomen, de mogelijkheid om een DAX-query uit te voeren op een dataset via de API van Power BI. Hiermee kun je dus een dataset aanspreken, een berekening laten uitvoeren en een dataset terug krijgen en dit resultaat bijvoorbeeld gebruiken in een andere applicatie. Ik verwacht dat we de komende maanden veel interessante use-cases tegemoet gaan zien waarin deze nieuwe functionaliteit wordt toegepast.

Het volledige overzicht met de mogelijkheden en uitleg over de werking vind je hier:

https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/announcing-the-public-preview-of-power-bi-rest-api-support-for-dax-queries/

Wil je het complete overzicht? Dat vind je hier:

https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-august-2021-feature-summary/

Gratis Kennissessie DAX in Power BI

Op vrijdag 27 augustus organiseren wij weer een kennissessie DAX. De werkelijk kracht van Power BI komt pas naar voren wanneer je aan de slag gaat met DAX. Helaas geldt voor DAX: DAX is simple, but it is not easy. Daarom nemen Joost Romijn en Dennis de Kock je tijdens deze kennissessie mee in de basisprincipes van DAX. Je leert onder andere op welke manier je de CALCULATE-functie inzet en hoe dit samen hangt met de row- en filter-context. Daarnaast worden zaken als syntax sugar en table-functies besproken om een beter begrip te krijgen van de werking van DAX. Dit alles ondersteund door diverse vraagstukken uit de praktijk. Meld je hier kosteloos aan >

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »