Dax basis - ProAnalytics

Wat is DAX & de 5 Basis Functies

Met DAX (Data Analysis Expressions) kun je berekeningen maken op je data. Als je weleens formules in Excel gebruikt hebt dan zal een gedeelte je bekend voorkomen maar de logica wijkt wel iets af. De grootste verschillen zijn:

  • In Excel verwijs je naar cellen wanneer je formules creëert.
  • In Power BI, met DAX, werk je met rijen en kolommen.
  • Een ander verschil is het gebruik van een filter- en rijcontext wanneer je DAX gebruikt.

 

DAX & Power BI

Als je bepaalde informatie en rapporten in Power BI verder wilt analyseren heb je DAX nodig. Stel je wilt groeipercentages voor verschillen jaartallen en verschillende producten berekenen. Dan heb je DAX nodig. Doordat je DAX formules kunt combineren en dus meerdere filters kunt toepassen kun je veel meer inzichten uit je data halen dan voorheen.

 

De 5 basis functies in DAX

Hieronder vind je de 5 basis functies waarmee je met DAX van start kunt gaan.

 

1. SUM – COUNT – AVERAGE

  • Functie: SUM() COUNT() AVERAGE()

Je gebruikt deze functie als je de som, het aantal en een gemiddelde van een kolom wilt berekenen. De functie COUNT() werkt ook op getallen die geen getal zijn.

2. CALCULATE

  • Functie: CALCULATE(…)

Je gebruikt deze functie onder andere om de filters waarmee wordt gerekend te manipuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afzet van één jaar berekenen. Je voegt dan extra filters toe door te filteren op een bepaald jaar en op soort ‘afzet.

3. DISTINCTCOUNT

  • Functie: DISTINCTCOUNT()

Met deze functie kun je het aantal unieke waarden in een kolom berekenen. Als je bijvoorbeeld van de afzet wilt weten hoeveel producten ‘X’ verkocht zijn. Voorbeeld: DISTINCTCOUNT(Order_Details[ProductID])

4. TOTALYTD/ TOTALQTD/ TOTALMTD

  • Functie: TOTALYTD()

Deze functie gebruik je als je de cumulatieve waarde van een bepaald jaar wil berekenen.

5. ALL, ALLEXCEPT en ALLSELECTED

  • Functie: ALL(;;;…)

Deze functie gebruik je als je geen rekening wilt houden met filters. Je kunt bijvoorbeeld het % van het totaal uitrekenen of een totale omzet uitrekenen. Deze kan ook in combinatie gebruikt wordt met een andere functie bijvoorbeeld een CALCULATE of een SUM.

Een belangrijk onderdeel van DAX is het werken met een gestructureerde formule. Je kunt dit eenvoudig oplossen door de formule op de volgende website te plakken: https://www.daxformatter.com/

Een handige website voor meer tips en tools is DAX.Guide

Gratis Kennissessie DAX in Power BI

Op vrijdag 27 augustus organiseren wij weer een kennissessie DAX. De werkelijk kracht van Power BI komt pas naar voren wanneer je aan de slag gaat met DAX. Helaas geldt voor DAX: DAX is simple, but it is not easy. Daarom nemen Joost Romijn en Dennis de Kock je tijdens deze kennissessie mee in de basisprincipes van DAX. Je leert onder andere op welke manier je de CALCULATE-functie inzet en hoe dit samen hangt met de row- en filter-context. Daarnaast worden zaken als syntax sugar en table-functies besproken om een beter begrip te krijgen van de werking van DAX. Dit alles ondersteund door diverse vraagstukken uit de praktijk. Meld je hier kosteloos aan >

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »