power-bi (1)

Power BI Update Juni 2024

Update voor de Visual Calculations

De Visual Calculations zijn inmiddels alweer een paar maanden beschikbaar en je zou bijna vergeten dat nog niet iedere visual hierin ondersteund werd. Deze maand zijn hier de scatter plot en de kaart aan toegevoegd. Daarnaast hebben ze een kleine visuele aanpassing gedaan op het moment dat je een berekening aanpast. Deze berekening wordt nu gemarkeerd zodat duidelijker is waar je aan werkt:

Nieuwe INFO-functies

De zogenaamde INFO-functies in DAX zijn al langer beschikbaar, wat dacht je bijvoorbeeld van DAX.MEASURES() om een overzicht te krijgen van alle measures met bijbehorende definities. Deze maand worden hier drie nieuwe functies aan toegevoegd:

  • PROPERTIES()
  • CATALOGS()
  • CALCDEPENDENCY()

Met name INFO.PROPERTIES() en INFO.CALCDEPENDENCY() bieden interessante opties om snel informatie boven water te krijgen over de structuur en afhankelijkheden in het datamodel. Doordat je de uitkomst kunt gebruiken als tabel in de DAX Query View kun je hier ook eenvoudig op filteren (dit is ook mogelijk via de optionele parameters die deze functies ondersteunen, maar je kunt ook je DAX-kennis hergebruiken op deze manier):

Nieuw PBIR-formaat

Microsoft is al langere tijd bezig om de technische structuur van de Power BI rapportages aan te passen zodat deze beter overweg kunnen met onder andere versiebeheer en externe tools. Deze maand zetten ze daarin weer een stap met een nieuw rappotage-formaat genaamd Power BI enhanced report format (PBIR).

In dit nieuwe formaat wordt de opbouw van het Power BI rapport (dit is een ander onderdeel dan het semantische model) anders opgeslagen. Waarin voorheen de complete structuur (pagina’s, visuals, instellingen, bookmarks, etc.) in één bestand (report.json) stond heeft nu ieder component een eigen bestand. Hier hoort ook een complete mappenstructuur bij per tabblad en visual:

Deze nieuwe structuur maakt het onder andere mogelijk dat je samen met een collega werkt aan hetzelfde rapport omdat je in dat geval beide kunt werken aan een ander bestand en die via versiebeheer bij elkaar kunt inchecken.

Let op! Deze functie is nog in preview wat betekent dat je de bijbehorende preview-functie hiervoor moet inschakelen. Er zijn daarbij al bugs gevonden (onder andere in de bookmarks) en het is niet mogelijk om naderhand weer terug te gaan naar het oude formaat, dus pas dit voor nu enkel toe op test-rapportages.

 

Wil je weten wat er nog meer is veranderd? Lees dan de volledige blog van Microsoft.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »