1200x630wa

Power BI Update mei 2024

Op de valreep van de maand is de nieuwste release van Power BI weer beschikbaar. In deze blog zetten we de belangrijkste vernieuwingen voor je op een rijtje, maak je klaar voor een aantal grote visuele veranderingen!

Moderne tooltip

De moderne tooltip is al enige tijd beschikbaar in Power BI, maar tot nu toe enkel als preview-functie. Met de mei-release van Power BI is deze functionaliteit de standaard geworden.

Op het eerste gezicht lijkt deze vernieuwing niet heel groot, maar Hiermee heeft Microsoft de eerste stap gezet naar een nieuwe manier waarop de tooltip wordt opgebouwd. Dit biedt hen in de toekomst diverse nieuwe mogelijkheden om meer te halen uit zo’n tooltip. Nieuwsgierig waar je dan aan moet denken? Dat lees je in de aparte blog hierover.

Matrix layout

De opties om een matrix op te maken zijn al langere tijd hetzelfde, maar dat belooft verandering in te gaan komen. Deze maand zijn er een aantal nieuwe opties geïntroduceerd om de regels verschillend weer te geven. Hieronder een paar voorbeelden:

De inspiratie voor deze vormgeving is afkomstig uit de mogelijkheden die de draaitabel in Excel biedt:

Onder “Layout and style presets” is een nieuwe optie “Layout” beschikbaar en er is een complete nieuw onderdeel genaamd “Blank rows” toegevoegd:

 

Wil je weten wat er nog meer is veranderd en welke plannen Microsoft nog meer heeft voor de tabel en matrix? Je leest het in de blog die ze hierover hebben geschreven.

Line-update

Het laatste jaar zet Microsoft steeds meer stappen in de visuele opties die er zijn in Power BI. Dit doen ze niet door nieuwe visuals toe te voegen, maar vooral door bestaande visualisaties meer opties te geven. Deze maand hebben ze hierin een aantal stappen gezet voor de lijngrafiek. Een voorbeeld van wat er nu mogelijk is, is zichtbaar in de volgende grafiek:

De grootste vernieuwing is dat het nu mogelijk is om lijnen apart van elkaar op te maken. Dit maakt het mogelijk om een specifiek lijn te verbergen of om slechts één lijn te voorzien van een gekleurd gebied onder de lijn (1). Daarnaast heb je vanaf nu veel meer invloed op de manier waarop een lijn getekend wordt, tot en met de breedte van de lijnen, stippen en de ruimte hiertussen (2):

Wil je meer informatie over alle nieuwe opties? Dit lees je in de aparte blog van Microsoft die hierover is geschreven.

Publiceren naar een map

Met de komst van Microsoft Fabric is het aantal items dat in een werkruimte komt te staan flink toegenomen. Microsoft kon dan ook bijna niet anders dan naar jaren eindelijk het aanmaken van mappen in een werkruimte mogelijk maken. Dit is sinds enige tijd mogelijk in een werkruimte in de Power BI Service:

Met de nieuwe release van Power BI is het nu ook mogelijk om een rapportage te uploaden naar zo’n map in de werkruimte:

Deze functionaliteit is op dit moment nog wel in preview, dus hiervoor moet eerst de preview-functionaliteit ingeschakeld worden.

Relaties beheren

In de Power BI Service is er al langere tijd een nieuw scherm beschikbaar om een overzicht te krijgen van de relaties die aanwezig zijn in het datamodel. Dit scherm is er nu ook voor de Power BI Desktop en maakt het mogelijk om relaties aan te maken of te wijzigen:

Een handige functionaliteit in dit nieuwe scherm is om eenvoudig te kunnen filteren op relaties met een bepaalde cardinaliteit of richting:

Wil je weten wat er allemaal nog meer vernieuwd is in deze nieuwste versie van Power BI? Lees dan de volledige blog van Microsoft!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »