Business data dashboard provide modish business intelligence analytic for marketing strategy planning

Power BI Update September

In de Power BI update van deze maand zitten weer een aantal mooie vernieuwingen. In deze blog zetten we de interessantste op een rijtje:

Standaard hiërarchische x-as

Één van de handigere mogelijkheden van de Cartesiaanse grafieken in Power BI grafieken is de optie om meerdere categorische velden in een hiërarchische x-as te visualiseren:

Op deze manier voegt de gebruiker, op een georganiseerde wijze, een extra dimensie toe aan de gegevens in de grafiek. In eerdere releases moest de gebruiker de volgende stappen doorlopen om tot een hiërarchische x-as te komen:

  1. Een nieuw veld toevoegen aan de x-as om vervolgens de grafiek uit te breiden naar de onderste laag:

       2. Het uitschakelen van de optie Concatenate labels in het format pane:

      3. De sortering aanpassen op basis van de meting in plaats van op een dimensie:

De functie zal vanaf deze maand de standaard zijn bij het toevoegen van een extra dimensie aan de Cartesiaanse grafieken. Hierbij geldt dat bestaande grafieken het oude gedrag zullen behouden. Dit betekent dat deze niet nagelopen hoeven te worden.

Verbeterde titel geaggregeerde kolom

Vanaf deze maand zullen de titels boven een kolom met aggregatie, automatisch worden aangepast. In de afgelopen maanden werd de tekst van aggregatie standaard alleen getoond wanneer de gebruiker afweek van de standaard aggregatie, met deze nieuwe optie wordt de aggregatie altijd getoond, ook bij de standaard aggregatie.

Voor alle nieuwe rapportages geldt dat deze verbetering standaard beschikbaar is. Wat betreft de bestaande rapportages is dit beschikbaar na het inschakelen van de volgende optie onder File > Options and settings > Options > Default summarization:

 

Met deze aanpassing worden de titels automatisch aangepast:

Van                                                  Naar          

Conditionele opmaak data labels

Afgelopen maand is er een update geweest wat betreft het conditioneel opmaken van data labels. In plaats van het aanpassen van de opmaak op alle datapunten, werd het op die manier mogelijk om dit per individueel punt te doen. Helaas was dit alleen het geval bij de visualisaties waarbij er geen veld was toegevoegd in het Legend veld.

Vanaf deze maand is dit ook mogelijk bij de visualisaties waar het veld Legend wel is gevuld. De knop voorwaardelijke opmaak is met deze reden teruggezet in het opmaakvenster met legendavelden. Deze opmaakregels gelden niet voor huidige rapportages, dus het is van belang om deze regel opnieuw toe te passen om vervolgens de rapportage opnieuw te publiceren.

Automatisch gegenereerde rapportages

Vanaf deze maand genereert de gebruiker zelf een automatische rapportage op basis van een geselecteerde dataset in de data hub:

Op deze manier creëert Power BI zelf een rapportage, waarbij het makkelijker is voor de gebruiker om te zien wat voor data er precies aanwezig is in de dataset:

Datasets delen met externe gebruikers

Sinds deze maand biedt Power BI de mogelijkheid om als klant datasets te delen met externe gebruikers. Op deze manier geeft de klant toegang tot de datasets in de eigen Power BI-tenant van de externe organisatie. Dit delen wordt in-place delen genoemd. De externe gebruiker is in staat om zelf samengestelde modellen te maken, om deze vervolgens te gebruiken voor rapportagedoeleinden en te publiceren in de Power BI Service.

Het is belangrijk om te weten dat deze nieuwe functie standaard ingeschakeld is. Hierbij is het advies om deze dicht te zetten en dit enkel in te schakelen wanneer hier specifiek vraag naar is. Het werkelijk delen van een dataset kan niet direct nadat deze functie is ingeschakeld. Hiervoor moeten bepaalde instellingen van een dataset worden ingeschakeld, zodat deze extern gedeeld kan worden. Om dit te kunnen doen moet de gebruiker eigenaar zijn van de desbetreffende dataset.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »