Power-BI

PowerBI update November 2023

De belangrijkste nieuwe functionaliteiten die zijn verschenen in de november update van Power BI zetten we weer graag in een overzicht:


Dataset verandert in semantic model

De term dataset is te algemeen sinds de aankondiging van Fabric eerder dit jaar. Semantic model zal dus zichtbaar worden in de meeste UI-elementen (User Interface) van Fabric. API’s worden niet beïnvloed, in de toekomst worden er geleidelijk nieuwe wijzigingen aangebracht. De reden voor deze verandering gaat gepaard met de aanstaande algemene beschikbaarheid van Fabric en sluit aan bij de hernoeming van de Machine Learning modellen. Het toont de grote vooruitgang van de Power BI datasets in de ontwikkeling tot een hoogwaardige semantic model technologie voor bedrijven.

 

Nieuwe button slicer icon visual
Met de nieuwe button slicer wordt het nog makkelijker om te filteren in je Power BI rapportage en heb je meer opties om de slicer vorm te geven. De flexibele slicer helpt je inzichten te ontdekken en sneller datagestuurde beslissingen te nemen. De nieuwe button slicer is nog een preview feature. Je kunt deze dus activeren in het preview features menu.

 

Vervolgens komt de nieuwe slicer button zichtbaar in de visualizations pane.

Naast de values zelf, is het ook mogelijk om de nieuwe button slicer te voorzien van een label. Hierbij zijn de namen van een fictieve semantic model.

 

Bij overflow is mogelijk een keuze te maken tussen ‘continuous scroll’ en ‘paginated’. Tevens biedt het de optie bij het kiezen van één van deze mogelijkheden om de richting van ‘scrollen’ of ‘klikken’ horizontaal of verticaal te selecteren.

Daarnaast is het ook mogelijk om images toe te voegen aan de nieuwe button slicer.

Nieuwe card’s reference label (preview)

De nieuwe card visual is voorzien van een reference label. Met de reference label (in preview) kun je informatie vergelijken in één visual. Ook deze dien je eerst te activeren.

Eenmaal de nieuwe card visual geselecteerd en er een measure te hebben geselecteerd is het mogelijk om een reference label te toe te voegen.

Hier een voorbeeld van meerdere measures, het is mogelijk om hier meerdere reference labels aan te hangen. Ook is het mogelijk om aan een reference label een detail toe te voegen.

Bij het testen van deze nieuwe feature zien we al snel mogelijkheden om dit in te zetten; dit kan bijvoorbeeld met resultaten ten opzichte van voorgaande jaren, maar natuurlijk ook targets en andere referenties.

DAX-query view

Ook deze nieuwe functionaliteit is een preview feature. De nieuwe functie biedt de mogelijkheid om snel data te valideren of measures te schrijven, zonder dat men visuals maakt of publisht. Wijzigingen van measures kunnen snel worden toegevoegd aan de semantic model.

 

 

Quick queries kunnen DAX-queries  voor je genereren van tabellen, kolommen of metingen. Hiermee versoepel je het genereren van een DAX-query om gegevens te bekijken of samenvattende statistieken te tonen.

 

Measures die verwijzen naar andere measures kunnen worden weergegeven op één schermweergave. Dit maakt het mogelijk om snel wijzigingen van namen van kolommen door te voeren. 
Een beperking DAX query view is dat de weergave gelimiteerd is, maximaal 15 mb of 1.000.000 waarden per query. Het voordeel hiervan is wel dat dit snel resultaat oplevert.

Terugkomend op het bewerken van de measures, hier is een voorbeeld waarbij ik gebruik heb gemaakt van een simpele vermenigvuldiging na ‘evaluate’. Onderin zie je dan het resultaat van de measure. Het is mogelijk om die measure in DAX-query view vervolgens te wijzigen door op de eerste lijn ‘Update model: Overwrite measure’ te drukken. De bewerkingen zullen dan worden opgeslagen.

Om alle measures in een overzicht te hebben, heb je de optie om alle measures in een tabel of in het hele datamodel te definiëren.

Hierbij een gedeelte van de measures, waarbij ook de expliciete definitie is te zien en tevens is te bewerken. Dit zal de snelheid om measures te schrijven en/of bewerken bevorderen.  

Nieuwsgierig geworden naar de overige updates? Klik dan op de link voor de uitgebreide blog van Microsoft:

https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-november-2023-feature-summary/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »