Update Power BI

Update Power BI juni 2021 – De belangrijkste Vernieuwingen Op Een Rij

Vlak voor het weekend heeft Microsoft nog een nieuwe versie van Power BI vrij gegeven, de versie van juni 2021. Ook deze maand weer een flink aantal kleine verbeteringen die ons leven net iets makkelijker maken. Ik heb de belangrijkste vernieuwingen hieronder op een rijtje gezet.

Paginated report visual

Voor degene die gebruik maken van Power BI Premium is het al langer mogelijk om Paginated Reports (voor pixel perfect reporting) in te zetten. Deze rapportages werden zichtbaar in de Power BI Service en konden gebruik maken van de Power BI Datasets, maar stonden visueel los van de Power BI rapportages. Dit is met de nieuwste versie van Power BI veranderd. In deze versie is er voor Power BI een nieuwe visualisatie beschikbaar gekomen waarin je Paginated Reports kunt tonen naast de bestaande visualisaties in Power BI: 

 

Voor alle details heeft Microsoft een aparte blog geschreven:

https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/paginated-report-visual-for-power-bi-reports-is-now-available-in-public-preview/

Verbeteringen small multiples

De small multiples krijgen nog steeds iedere maand de aandacht van Microsoft. Inmiddels zijn we aangekomen bij functionaliteit waarvan je niet wist dat het er niet in zat, maar waarbij de toevoeging van harte welkom is. Deze maand is het mogelijk de kleur van de titel en achtergrond conditioneel op te maken:

Nu nog afwachten tot de titel van de individuele multiple conditioneel bepaald kan worden 😊

Verbetering staafgrafiek

Het was in een staafgrafiek al langer mogelijk om bij een categorische x-as in te stellen hoeveel ruimte er zat tussen de staven. Dit is nu ook mogelijk bij een continue as:

 

Verbetering area chart

De grafieken in Power BI krijgen de aandacht, zo ook de area chart. Hoewel een kleine stap, geeft het weer iets meer vrijheid. Het is nu namelijk mogelijk om in te stellen hoe transparant de kleur bij de area chart is:

 

Verbetering bij het gebruik van DirectQuery op een Power BI Dataset

Wanneer je gebruik maakt van DirectQuery op een Power BI Dataset (om een dataset uit de Power BI Service te combineren met een eigen dataset) zal het je misschien zijn opgevallen dat niet alle eigenschappen uit de oorspronkelijke dataset worden meegenomen. De afgelopen maanden is dit al verbeterd en zijn zaken als de sortering hierin al meegenomen. Met deze release worden ook de notaties van kolommen hierin meegenomen. 

Vinden van datasets

Wanneer je eingebruikers/key-users toegang hebt gegeven om rapportages te maken gebaseerd op een dataset in de Power BI Service dan is het belangrijk om je bewust te zijn van de volgende wijziging. Tot nu toe was het namelijk alleen mogelijk om datasets in te zien waar je toegang tot had. Dit is nu veranderd voor datasets die gepromoot zijn. Deze worden nu ook zichtbaar voor alle gebruikers (niet met terugwerkende kracht) en de gebruikers kan hier dan direct toegang voor aanvragen. Uiteraard is de werkelijke dataset pas toegankelijk wanneer de toegang verleend is.

Deze “nieuwe” datasets worden grijs getoond in de lijst met beschikbare datasets:

 

Onder de instellingen van de dataset moet deze gepromoot zijn en moet de optie om gevonden te kunnen worden aan staan:

 

Let op! Op dit moment zijn deze datasets enkel beschikbaar in de Dataset Discovery Hub en nog niet in Power BI Desktop of bij het maken van een rapportage in de Power BI Service. Microsoft heeft wel aangekondigd dat dit er gaat komen.

Sensitivity labels

De sensitivity labels zijn een belangrijke nieuwe uitbreiding aan Power BI die een aantal maanden geleden van start is gegaan. Het is nu mogelijk om in te stellen dat elk rapport verplicht gelabeld is voordat deze gepubliceerd kan worden. Anders dan je misschien zou verwachten gebeurt dit niet in de instellingen van Power BI, maar in het Compliance Center van Office 365 (waar ook de sensitivity labels worden geconfigureerd).

Wil je het gehele overzicht zien? Dat vind je terug in de officiële blog van Microsoft:

https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-june-2021-feature-summary/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »