Vernieuwingen Power BI

Vernieuwingen Power BI Maart 2021

Deze maand geen grote vernieuwingen in Power BI, maar diverse kleine verbeteringen op bestaande functionaliteiten. Hieronder een samenvatting van de highlights:

Verbeteringen DirectQuery op een Power BI Dataset

In december kondigde Microsoft de functionaliteit aan om DirectQuery te gebruiken op een dataset in plaats van de live-verbinding. Dit biedt nieuwe opties, zoals de mogelijkheid om een dataset te verrijken met een eigen Excel-document. Echter bood de koppeling ook een aantal nadelen. Deze nadelen worden iedere maand verder weggewerkt, met deze maand twee verbeteringen. De volgende eigenschappen worden meegenomen vanuit de dataset:

  • Kolomsorteringen
  • Display folders

 

Verbeteringen small multiples

Sinds de introductie van de small multiples worden er iedere maand kleine verbeteringen doorgevoerd. Deze maand is dat de optie om de titel van een grafiek over meerdere regels uit te schrijven (word wrap/tekstterugloop):

Verbeteringen model-view

De model-view is de laatste maanden ook flink onder handen genomen. Ze lijken daarin nog zoekende en het definitieve ontwerp. In de laatste wijziging staan de relaties (1-op-1, 1-op-n, etc.) weer vermeld bij de tabellen niet op de lijn:

Error

Vorige maand was het plotseling niet meer duidelijk welke measures een fout bevatten, doordat het error-icoon niet langer getoond werd. Deze hebben ze gelukkig weer terug gebracht, inclusief een mouse-over functie om direct de error te zien zonder de formule te hoeven openen:

Nieuwe DAX-functionaliteiten

Er worden deze maand twee wijzigingen doorgevoerd op DAX:

  • Een nieuwe functie IF.EAGER (als aanvulling op IF) die in sommige gevallen een betere performance kan leveren door de manier waarop de berekeningen eenmalig/meermaals worden uitgevoerd
    Deze nieuwe functie klinkt als een stuk syntax sugar waarbij de berekeningen in een variabele worden geplaatst, iets wat je ook kunt bereiken binnen met de IF-functie
  • De CALCULATE-functie ondersteunt nu een AND en OR statement:
    SalesRedW := CALCULATE(Sales[Sales Amount], Product[Color] = “Red” || Product[Style] = “W”)

 

Windows 7 ondersteuning

Per 31 januari 2021 is de ondersteuning van Windows 7 voor Power BI officieel gestopt. Vanaf dat moment worden enkel Windows 8.1 en hoger ondersteund.

Voor het volledige overzicht >

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »