Power-BI-01

Errorbar- Geavanceerd referentiepunt deel 1 (PowerBI)

In de vorige blog uit onze serie over de errorbar hebben we gekeken hoe we eenvoudig een referentiepunt toe kunnen voegen aan een staafgrafiek. Dit referentiepunt kan gebruikt worden om bijvoorbeeld te laten zien hoe de werkelijke cijfers zich verhouden ten opzichte van een vorige periode of het budget.

In deze blog gaan we kijken hoe we hetzelfde effect bereiken, maar dan om een ander visuele vormgeving aan te houden. Deze uitwerking dient ook als opstap naar het tweede deel over het onderwerp “Geavanceerd referentiepunt”.

Het resultaat dat we met de volgende stappen gaan bereiken ziet er als volgt uit:

Om tot dit resultaat te komen wordt in de grafiek gekozen voor de optie “Analysis” (1), “Error bars” (2) en wordt onder “Options” (3) de omzet van vorig jaar toegevoegd bij “Upper bound” en wordt “Lower bound” (4) in eerste instantie leeg gelaten. Het effect is de eerder getoonde marker die nu voorzien is van een lijn (5) die loopt tot de bovenkant van de staaf.

De optie voor “Lower bound” (1) wordt nu gevuld met een kolom/measure die de waarde 0 bevat waardoor de errorbar nu doorloopt naar de onderkant van de y-as (2) en niet langer tot de bovenkant van de staaf.

Onder de optie “Bar” (1) wordt nu de opmaak verder ingesteld. Hier wordt er onder andere voor gekozen om een kleur in te stellen (in dit geval lichtblauw) onder “Bar color”, de staaf breder te maken onder “Width” en de eerder gebruikte marker onder “Marker shape” te verbergen door deze op “None” te zetten. Het effect hiervan is direct zichtbaar in grafiek (2) als referentie.

Door hier een eigen legenda (via een tekstblok) aan toe te voegen en verder met de opmaak aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door er een horizontale staafgrafiek van te maken, kan het gewenste eindresultaat worden bereikt.

Het toevoegen van een tweede staaf als referentiepunt is slechts een opzet naar een meer geavanceerde functionaliteit die beschikbaar is door de errorbar slim in te zetten. In deel 2 van het onderwerp Geavanceerd referentiepunt gaan we kijken wat hier nog meer mee mogelijk is.

Wil je weten wat er allemaal nog meer mogelijk is op visueel gebied in Power BI? Schrijf je dan in voor onze training datavisualisatie!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »